Android N va suporta panouri sensibile la presiune – 3D Touch

de: Alexandru Puiu
18 04. 2016

Cei de la Apple au făcut o treabă foarte bună în a stârni interesul producătorilor de terminale noi cu cu Android în tehnologii noi, iar iminentul Android N se pare că va introduce suportul pentru 3D Touch pe platformă.

După ce Apple a introdus în iPhone 5S un senzor de amprentă, nu a trecut foarte mult timp până când am văzut și într-o serie de terminale premium cu Android aceleași opțiuni de securitate. În ceea ce privește panourile sensibile la presiune, deși le-am văzut introduse în Apple Watch și iPhone 6S, pe tărâmul Androidelor, nu au devenit omniprezente. Se pare însă că asta se va schimba în curând.

Odată cu lansarea versiunii finale de Android N, cei de la Google vor suporta oficial ecranele sensibile la presiune, într-o manieră similară cu 3D Touch pe iPhone 6S. Mai multe detalii despre această funcție au fost detaliate într-o postare pe blogul dezvoltatorilor de Android. ,,Acum, [dezvoltatorii de] aplicații pot defini scurtături prin care utilizatorii pot efectua operații in-app din interfața launcher mult mai rapid.” În principal, va fi vorba de meniuri contextuale accesate printr-o apăsare mai pronunțată pe ecran, dar dezvoltatorii vor putea face mult mai multe cu aceste funcții.

Pentru că tehnologia la care au făcut referire cei de la Google nu a avut un nume și a lăsat loc interpretării, cei de la Phandroid împreună cu dezvoltatorul Nova Launcher – Kevin Barry, au încercat să testeze afirmațiile oficialilor gigantului din Mountain View. Folosind cea mai recentă versiune beta de Android N, au creat clipul de mai sus și au confirmat că este vorba de o variație a tehnologiei 3D Touch pe care o vedeți pe iPhone 6S. În final, The Verge a trimis o întrebare la Google vizavi de acest subiect, iar confirmarea a venit fără echivoc. Deși creatorii de hardware pot introduce deja panouri sensibile la presiunie în aparate și funcții software aferente, suportul pentru acest tip de funcții trebuie să existe la nivelul sistemului de operare, iar asta se va întâmpla odată cu lansarea Android N.